Història

Parlar de la falla El Mercat és parlar de la història de les Falles d’Alzira. En l’estiu de 1940, 11 xiquets del barri del Mercat decidiren crear una falla que va cremar un monument infantil després de “treballar” tot l’hivern per aconseguir dinerets amb que pagar la seua falleta. Com a curiositat, coses de xiquets, uns volien posar la falla en la plaça del Mesó (el pati interior del casal) i altres en la fonda de Palomares (enfront de Mobles Alfonso i Teixits Gresa) i acabaren dividint el monument en dos. En 1942 es va plantar la primera falla gran.

La Falla El Mercat ha guanyat premis en totes les modalitats de concursos, des de decoració de carrers i la cavalcada, fins a millor llibret i portada, millor ninot de secció gran i infantil i ninot indultat, millor crítica local, enginy i gràcia i 12 primers premis de secció Especial, 7 dels últims 13 anys. Més d’una dècada en què no ha baixat del segon lloc.

 Els seus monuments sempre han competit en la màxima categoria. En els 60 arribà la primera etapa d’esplendor. L’artiste de Sueca, Pascual Carrasquer, ho va fer possible amb el primer primer premi en 1964 i va copar habitualment un dels altres llocs del podi faller.

La dècada dels 70 començà amb el triomf en 1971 i 1972 de nou de la mà de Carrasquer. A més, recuperaren la figura de la Fallera Major i el president infantil. Tres Falleres Majors d’Alzira ha donat esta falla, Marga Soler en 1979, Elena Bastidas en 1980 i María José Castillo en 1987.  

1985 va ser l’any més especial en obtindre el seu fins ara únic doblet. En 1998 planta la primera falla d’Alzira feta de suro, obra de l’artista alzireny i membre de la comissió, Rubén Gómez, qui creà el ninot indultat d’eixe any.

Amb el nou segle començaren les Vetlades gastronòmiques on es convidava a una personalitat de la societat alzirenya. A més, per a celebrar el mig any, Toni Martínez “Conill” impulsà la festa dels Moros a la Vila que en el mínim temps possible ha estat denominada Festa d’Interés Turístic Local.

L’1 d’abril de 2004, quan passaven 8 minuts de la mitjanit es va elegir la primera presidenta: Encarna Canet Mata. A la fi de la primera dècada, es creà un concurs de contes per a xiquets escrits per xiquets. El Nadal de 2009 i 2010 férem una recollida d’aliments per a famílies necessitades en Nadal.

Al primer premi de 2007 seguiren dos segons consecutius, encara que amb premis de consolació com millor crítica local, enginy i gràcia o el ninot indultat en 2009, així com també premis al millor llibret en format menut i millor portada.

La primera dècada del segle XXI es tancà amb un altre primer premi, enginy i gràcia i millor crítica local amb l’obra del tàndem Palacio i Serra. La falla infantil va innovar en plantar-se sense la tradicional base.

En 2010, la filà Mercaders va exercir la primera Sultania dels Moros i Cristians d’Alzira, sent David Chordà el primer sultà acompanyat de Carmen María i Loreto Ríos i Mar Morejón com a favorites.

La il·lusió per repetir el primer premi es va esvair el 15 de novembre de 2010 quan es cremà el taller dels artistes a Oliva. L’enginy i l’art van ressorgir com l’au Fènix i Víctor Balaguer i Manolo García crearen la ja famosa anamorfosi coronada amb una Au Fènix creada amb l’antiga tècnica de la vareta. La part positiva fou tornar a celebrar el 1r premi infantil gràcies a l’art de Julio Monterrubio, que repetiria en 2012, també amb Javi José en la presidència.

En 2013 s’encetà una altra etapa històrica. De nou amb un artiste de Borriana com a protagoniste: Rafa Ibáñez, El Mercat encadena 5 primers premis consecutius, i bat el rècord obtingut per la falla Camí Nou i Pere Baenas entre 2000 i 2003. Víctor Balaguer tornava a sorprendre amb la invasió de paraigües que va cobrir de color.

Després de Juan Blay, Kiko Cano, Bernat Hernándiz i Toni Fayos propiciaren belleses monumentals en les quals també hi havia el ninot indultat i millor ninot de secció respectivament. L’any del 75 aniversari va ser coronat amb el 4t triomf consecutiu amb el ja mític elefant, símbol de la falla en eixe exercici. Els polítics més importants de la Comunitat Valenciana, com el president de la Generalitat, Ximo Puig; el de la Diputació, Jorge Rodríguez; el delegat del govern, Juan Carlos Moragues i la diputada en Corts, Elena Bastidas, visitaren la nostra obra d’art.

Translate »